Test je ook mee?
Wij werken aan een nieuwe lay-out.
Vanaf 2 april is deze beschikbaar. Wil je de nieuwe lay-out alvast gebruiken?
Test nu mee en laat ons weten wat je er van vindt!
Ik doe mee! Liever niet
Menu

Uitgelicht:

Provinciale Staten verkiezingen en Lelystad Airport

Moniek van Nispen (Hoog Over Ede)
14 maart 2019

Hoog Over Ede heeft een overzicht gemaakt van de standpunten ten aanzien van Lelystad Airport, zowel van de provinciale partijen als van de 2e kamer fracties. We geven hiermee geen stemadvies.

De druk op de luchtvaart groeit. Daarom heeft een meerderheid in de 2e kamer onlangs besloten de vliegvelden van Eindhoven en Rotterdam voorlopig niet verder te laten groeien, na veel klachten van omwonenden over herrie en gezondheidsklachten.
Zoals het er nu naar uitziet, zet het kabinet alles op alles om Lelystad Airport met de laagvliegroutes wel zo snel mogelijk te openen.  

Waarom dit overzicht? De leden van de Provinciale Staten kiezen óók de leden van de 1e Kamer. Hierdoor kan de samenstelling van de 1e Kamer veranderen. Dit kan invloed hebben op de besluitvorming rond Lelystad Airport. De meeste Provinciale partijen zijn tegen laagvliegroutes terwijl sommige landelijke collega’s Lelystad Airport wél willen openen met laagvliegroutes. Dit kan verwarrend zijn.

Hoog Over Ede werkt er samen met andere groepen aan om de laagvliegroutes te voorkomen. Zoals het er nu naar uitziet zullen deze laagvliegroutes misschien wel vele jaren blijven (langer dan 2023). Deskundigen hebben hun twijfel uitgesproken en hebben gezegd dat het heel moeilijk is om ons luchtruim te herindelen. Het luchtruim is overvol en sinds 1950 niet meer herzien. Daarnaast hebben veel verschillende instanties (Defensie, Eurocontrol, Luchtverkeersleiding NL) hebben ieder hun eigen stukje waar ze verantwoordelijk voor zijn.

Reacties

Bekijk al het nieuws uit je buurt ยป